Logopediepraktijk Gulpen
Molenweg 15a
6271 JN  Gulpen

+31 43 450 42 26

E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinderen

Heeft u als ouder het gevoel dat uw kind zich communicatief niet zo ontwikkelt als andere kinderen? Komt het spreken niet op gang of maakt u zich zorgen over de taal- en spraakontwikkeling bij uw kind? Via uw huisarts kunt u een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Een kind is in principe nooit te jong voor logopedie. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

De spraak- en taalontwikkeling is een proces dat al meteen vanaf de geboorte begint en doorloopt tot circa het 8e levensjaar. Het is een belangrijke periode waarin de basis voor de verdere spraak en taal stevig wordt verankerd, waarna de woordenschat en de schriftelijke taal zich verder kunnen ontwikkelen. 

Ieder kind maakt een individuele spraak- en taalontwikkeling door en kinderen kunnen daarin erg verschillen. Er zijn wel minimumnormen vastgesteld waaraan een kind op een bepaalde leeftijd moet voldoen. 

  • 1 jaar: Veel en gevarieerd brabbelen, zowel variatie in klanken als in melodie waarmee gesproken wordt.
  • 1½ jaar: Naast de woordjes "papa" en "mama" enkele, vaak onvolledige woordjes, zoals "taat" voor "paard".
  • 2 jaar: Twee-woordzinnetjes die door verschillende intonatie diverse betekenissen kunnen hebben, zoals "bal pele" voor "ik wil met de bal spelen" en "hij speelt met de bal" voor "mag ik met de bal spelen".
  • 3 jaar: Er worden al zinnetjes van drie tot vijf woorden gevormd. De zinsbouw is nog afwijkend van volwassen taalgebruik, zoals "ik is hardgeloopt". Driekwart van wat gezegd wordt is voor anderen al wel verstaanbaar en begrijpelijk.
  • 4 jaar: Het spreken krijgt een betere zinsbouw, maar woordvormen zijn vaak nog moeilijk, zoals "ik kan dat beterder" en "de kip legt twee eien". Vrijwel alles wat het kind op deze leeftijd zegt is voor anderen wel verstaanbaar, maar de verhaalstructuur is soms nog moeilijk te volgen.
  • 5 jaar: Bijna alles wat het kind zegt is goed te volgen. In de loop van het vijfde jaar kunnen alle klanken goed gemaakt worden. Het taalgebruik is vrij concreet en een verhaal wordt verteld in de trant van "en toen, en toen". Er worden al lange zinnen gemaakt.

Een kind kan soms moeilijk zijn gedachten en gevoelens uiten, is slecht te verstaan, begrijpt anderen niet goed en anderen begrijpen hem niet. Logopedie kan het verschil maken. Door het kind vaardiger te maken zal het zelfverzekerder zijn en daardoor beter kunnen omgaan met eventuele beperkingen.

Back to top